Saatko tarpeeksi rautaa ravinnosta?

Raudan puute voi johtua liian vähäisestä raudan saannista, tai siitä, että saa ravinnosta rautaa, mutta se ei imeydy. Rautaa pitää saada ravinnosta, sillä keho ei itse tuota sitä.

Jos ravinnosta saa liian vähän rautaa, syntyy anemia, joka ilmenee väsymyksenä, kalpeutena, suorituskyvyn heikkenemisenä, keskittymiskyvyn heikennyksenä, ärtyisyytenä sekä huimauksena. 

Syöt rautaa, mutta se ei imeydy - mikä voi olla syy?

Rautapitoisen ruuan kanssa kannattaa nauttia esim sitrushedelmä tai kiiwi, tai marjoja, koska c-vitamiini edistää raudan imeytymistä.

Kalsium taas heikentää raudan imeytymistä. Siksi mahdollinen kalsiumlisä kannattaa nauttia esimerkiksi ruokien välissä. Joka ruokailulla ei myöskään kannata nauttia runsaasti maitotuotteita, jotka heikentävät ruuasta saadun raudan imeytymistä. Kahvi ja tee heikentävät myös raudan imeytymistä. Ruuan jälkeen kannattaakin siksi pitää reilu väli ennen kahvi- tai teekupposta.

Miten sitten maksimoin raudan saannin ja imeytymisen?

Rautaa saa lihasta, sisäelimistä ja kalasta, mutta myös kasvikunnan tuotteissa on hyvin rautaa. Eläinkunnan tuotteista saatava hemirauta imeytyy paremmin kun kasvikunnan ei-hemirauta. Rautapitoisia aineksia kannattaakin syödä monipuolisesti. Kasvikunnan tuotteista linssit, pavut, siemenet, täysjyvävilja, parsakaali ja pinaatti sisältävät hyvin rautaa. Jopa tummassa suklaassa on rautaa, mutta en silti kehota pelkälleen suklaakuurille, edes raudan takia :) suklaa sisältää myös runsaasti energiaa.  

Aamiaisella jos nauttii runsaasti maitotuotteita, ja kahvia tai teetä, voisi lounaalla vastaavasti huolehtia, että rauta imeytyy maksimaalisesti eli jättää maitotuotteet lounaalla pois. Eli ei joka aterialla runsaasti maitotuotteita, kahvia tai teetä. Esimerkkilounas voisi olla linssipyöryköitä, höyrytettyä parsakaalia, salaatissa kurpitsansiemeniä ja babypinaattia, ja jälkiruokana c-vitamiinipitoinen kiiwi joka edesauttaa lounaan rautaosuuden imeytymistä. Reilu tauko lounaan jälkeen, ennen kuin ottaa kahvikupposen.

 
linssipyorykat.jpg